середу, 7 жовтня 2020 р.

 

Є книги, незаслужено забуті;
немає жодної, яку б незаслужено пам’ятали…
 (Вістей Х’ю Оден)

 

Минають роки, десятиліття... Оновлюються книжкові фонди, у бібліотеку приходять нові читачі. З часом змінюються їхні запити та захоплення…

На книжкових полицях поряд з популярними новинками стоять перевірені часом видання, незаслужено забуті сьогодні. Не дивлячись на те, що ці книги були написані раніше, вони з часом не втратили своєї художньої цінності. Читати їх, як і тоді, цікаво. Книги немов живі! Коли береш їх в руки і починаєш просто гортати сторінки, виникає відчуття причетності до того світу, який ховається за обкладинкою. Книги забуті, але знайомі й улюблені...


Роман В. Вакуленка «Шукаючи цвіту папороті» присвячений молоді, що, вступаючи в життя, шукає своїх шляхів. Дев’ятнадцятирічна Марічка несподівано дізнається, що вона нерідна дочка військового пілота Карпа Непорожнього і народилася при обставинах трагічних і незвичайних. Дівчина їде шукати свого батька і опиняється в оточенні заводської молоді, де знаходить своє кохання, друзів і місце в житті. А згодом дізнається, хто її батько…

Роман Є. Гуцала «Позичений чоловік» поєднує у собі анекдот, небилицю, містифікацію, бурлеск і є зухвалою спробою письменника у фантастичній, жартівливій формі розповісти про повсякденне життя сучасної людини. В основі сюжету вигадана історія про те, як жінка позичила іншій жінці на місяць свого чоловіка. Навколо головного героя роману Хоми Прищепи – «дивака і характерника, гуманіста і пройдисвіта, джигуна і мудреця» - розгортається каскад неймовірних пригод. Та, захоплюючись несподіваними поворотами сюжету, кумедними ситуаціями, в які потрапляє наш герой, ми розуміємо, що насправді головною дійовою особою в романі є дух українства, українська вдача. Вражає мова, якою написано роман, - неперевершена й органічна, сповнена неповторних прислів’їв та приказок, діалектизмів та словотворів, мова розмаїта й незнищенна, як незнищенні уява й талант нашого народу.

Роман  Є. Гуцала «Парад планет» є третьою книгою «химерної» трилогії автора про пригоди Хоми Прищепи – надлюдини з колгоспу «Барвінок» (за фахом – «старший куди пошлють») – та інших мешканців села Яблунівки, що та трилогія є визначним явищем української гумористичної літератури. Роман складається зі смішних небилиць (на кшталт оповідок барона Мюнхгаузена чи капітана Врунгеля), густо насичений українським фольклором (приказками, загадками, уривками з народних пісень тощо) і зокрема дотепно пародіює штампи радянської пропаганди.

Ю. Канигін в книзі «Шлях аріїв» пропонує оригінальний погляд на місце і роль арійських кочівників, які протягом тисячоліть створювали духовні, інтелектуальні, технологічні передумови для розвитку сучасних цивілізацій. Насамперед йдеться про Україну – Велику Оратанію, Аратту, Оріяну – духовний центр усього слов’янського світу.

Книга розрахована на широкий читацький загал, усіх, хто прагне глибше пізнати себе, свій народ, його минуле, сьогодення і майбутнє.

Незважаючи на критику, книга Канигіна «Шлях аріїв» була багаторазово перевидана після розпаду СРСР і стала бестселером. В романі-есе автор висунув власну «теорію» походження українців, яка заперечує прийняті в науці уявлення про етногенез слов'ян. Книгу перевидали двадцять п’ять разів, щоразу письменник щось додавав, уточнював та конкретизував.

Доробок А. Кащенка чималий, але й досі не зібраний і майже не вивчений. Перу А. Кащенка належать історичні повісті та оповідання, які принесли йому найбільшу популярність; історична та історико-географічна публіцистика, з-поміж якої виділяється своєю монументальністю праця «Оповідання про славне Військо Запорозьке низове»; проза на сучасну письменникові тематику і, нарешті, драматургія, також, до речі, актуальна й злободенна.

А. Кащенко – талановитий романіст кінця XIX – початку XX ст., співець запорозького козацтва, на книгах якого зросло кілька поколінь українців. Все своє життя А. Кащенко захоплювався історичним минулим України. Відчуття історії, а також глибоке розуміння трагедії рідного народу розкрито у творах письменника.

«Над Кодацьким порогом» - збірка найвідоміших творів автора, в яких відображені славетні і трагічні сторінки минулого України, героїка Запорізької Січі, звитяга гетьманів та козаків. На сторінках збірки переплітаються вірність і зрада, любов і ненависть, дружба і заздрість, щирість і користь…

Немає коментарів:

Дописати коментар