вівторок, 30 березня 2021 р.

ПЕРЕЧИТУЮЧИ КЛАСИКУ…

Класика саме тому і залишається актуальною, що не втрачає здатності розкриватися щоразу по-новому. Вишукана, захоплююча чи абсурдна – обирайте стиль собі до смаку й занурюйтесь!


821.161.2’06-31                                                                            
З-13                                                                                                  

  Завгородній С. О. Пора красування : повісті / С. О. Завгородній. – Дніпропетровськ : Промінь, 1987. – 304 с.

Повісті відомого українського письменника Сергія Завгородньог» «Пора красування» та «Б’ють джерела» присвячені простим людям. Автор розповідає про складні взаємини своїх героїв, утверджує високі ідеали моралі, честі, любові. До книги увійшли також повісті «В грозову ніч» та «Любов», що виходили раніше і здобули прихильність читачів.



821.161.2’06-31                                                                                          Х46                                                                                                              

     Химко А. І. Засвіти : історичний роман / А. І. Химко. – Київ : Рад. письменник, 1990. – 447 с.

Зі сторінок роману «Засвіти» читач довідається про вражаючі подробиці такої чорної пагуби початку XVII століття, як татаро-турецькі набіги, про побут, звичаї, героїчну боротьбу запорозьких козаків як із степовими піратами-людоловами, так і з високоосвіченими сусідами-поневолювачами. В центрі уваги автора постійно перебуває кошовий Запорозької Січі Іван Сірко, який виграв п’ятдесят дві битви і якого польський король Ян Собеський називав гетьманом із гетьманів, а російський цар Олексій Михайлович, заславши цього видатного полководця в Сибір, змушений був повернути, бо ніхто, крім Сірка, не міг упоратися з татаро-турецькою експансією.


821.161.2’06-31
М59                                                                         

  Данило Нечай : історична повість / Т. Микитин. – Львів : Червона калина, 1983. – 423 с.

Повість присвячена Визвольній війні українського народу 1648-1654 рр. В центрі твору – постать Данила Нечая – одного з найближчих сподвижників Богдана Хмельницького, який підняв на цю боротьбу всі соціальні верстви, об’єднані ідеєю визволення рідної землі, ідеєю воз’єднання українського народу.

                                                                                          

       821.161.2’06
       Ш66

        Шкляр В. М. Ностальгія : роман, новели / В. М. Шкляр. – Київ : Молодь, 1989. – 256 с.

За день до того, як сталася аварія на ЧАЕС, Микола покинув роботу у видавництві. Тепер він вільний митець. Але чи вільна його душа? У дивному сні він бачить, як дружина стріляє йому в серце... Через кілька днів він зустрічає жінку, яка змогла витягти ту кулю з його душі, але їм не судилося бути разом.

Новели, що увішли до книжки, - сторінки з життя людей цікавих і колоритних, часто ошуканих та обкрадених, але багатих душею і незнищенних у своїй доброті.


821.161.2’06-31                                                                                   Х43                                                                                                          
  Хижняк А. Ф. Данило Галицький : роман / А. Ф. Хижняк. Львів : Каменяр, 1975. – 559 с.

Романі «Данило Галицький» відтворено події сивої давнини. Це – патріотичний твір про героїчні діла наших предків, які жили в XIII столітті. Правдиво розкриваючи характер класових конфліктів у феодальному суспільстві, автор стверджує пафос переможної сили народу. Сторінки роману пройняті високою патріотичною ідеєю – ідеєю споконвічної, всім ходом розвитку ствердженої єдності древньоруських земель. Вони самовіддано боролися проти іноземних загарбників, за незалежність рідної Руської землі.

 

     821.161.2’06-31
     Т31

      Тельнюк С. В.  Яром-долиною... : іст. роман / С. В.     Тельнюк. – Київ : Веселка, 1991. – 400 с.

 Роман Станіслава Тельнюка «Яром-долиною...» присвячено малодослідженій історичній події – союзницьким зносинам Запорізької Січі з Кримським ханством наприкінці двадцятих років XVII століття. З цікавістю дізнаються читачі про похід запорізького війська на чолі з гетьманом Михайлом Дорошенком через Перекоп, про підступні плани Османської імперії, про подвійну гру польської, шведської та папської дипломатії, боротьбу козацької і турецької розвідок. 





Немає коментарів:

Дописати коментар