вівторок, 7 вересня 2021 р.

Книги, які можна перечитувати безкінечно…

Не знаєте, що почитати? Спробуйте перечитати класику. Вона дивовижна, бо несхожа на жодну іншу; допомагає вловити потрібний настрій, по-новому переосмислити героїв, нагадати собі про вічні речі, які губляться за турботами. Саме такі книжки проходять з читачами крізь роки змін.

821.133.1-31=161.2
Д 96
Дюма А.  Три мушкетери : роман / А. Дюма ; [пер. з фр. Р. Терещенка]. – Київ : Веселка, 1982. – 614 с.

Відома всьому світу книга О. Дюма «Три мушкетери» популярна й нині. Її читають не тільки дорослі, але і діти. Книга настільки цікава, що неможливо відірватися. У романі відображено історичні події за Людовіка ХІІІ (1610–1643). Книга присвячена пригодам юного французького дворянина д'Артаньяна, який покинув свою батьківщину Гасконь, щоб стати мушкетером короля Франції.


 

821.111(73)-31=161.2
Л76

Лондон Д. Мартін Іден : роман / Д. Лондон ; пер. з англ. Дмитра Лисиченка. – Київ : Знання, 2017. – 350 с

«Мартін Іден» – звісною мірою автобіографічний роман відомого американського письменника Джека Лондона (1876-1916). Випадкова зустріч зі студенткою університету Рут Морз – дівчиною із заможної сім’ї – змінює життя моряка Мартіна Ідена. Він мріє стати письменником і починає завзято займатися самоосвітою. Природний талант і напружена праця дозволили Мартіну здійснити мрію. Але досягнувши мети, він відчуває себе спустошеним. Втративши старий рай (море, кубрик), нового він не знаходить. У трагічному фіналі роману Джек Лондон ніби передбачив кінець свого власного життя.

 

821.111-31=161.2

Б88

Бронте Ш.  Джейн Ейр : автобіографія / Ш. Бронте ; пер. з англ. М. Кіяновська. – Київ : Книголав, 2018. – 608 с.

 «Джейн Ейр» - соціально-психологічний роман виховання, що послідовно розкриває духовну еволюцію героїні оповідаючи про формування цілісного гордого і сильного характеру Джейн. Роман часто називають автобіографічним хоча зображені в ньому особи і події не мають прямого відношення до життя автора. Історія життя Джен Ейр – плід художньої вигадки, але світ її внутрішніх переживань безумовно близький Ш. Бронтe. Роман став важливою віхою в історії боротьби за жіноче рівноправ’я. Це поки що не політичне рівноправ’я – виборчих прав для жінок не вимагали навіть чартисти, - але рівність жінки з чоловіком в трудовій діяльності і сім’ї.

 

821.111’06-31=161.2
М52

Мердок А. Чорний принц : роман / А. Мердок ; пер. з англ. Є. Даскал. – Харків : Vivat, 2018. – 576 c.

«Чорний принц» - це роман про кохання і про вплив шлюбу на нього, про дружбу і зраду, про пристрасть і про помсту, про натхнення й пошуки, про життя і про мистецтво. І про страшну хворобу нашого часу – самотність серед людей і непорозуміння. Немолодий письменник у період творчої кризи мріє написати свій найвизначніший твір. Щойно він, надумавши податися в мандри в пошуках тиші й натхнення, склав речі, як на нього напосіли непрохані родичі й давні друзі, кожен зі своїми негараздами. Так він опинився втягнутим у круговерть проблем, що постають практично ні з чого. Оточений людьми, що вимагали постійної уваги, змучений докучаннями колишньої дружини, він утішається раптовим коханням до молодої дівчини, доньки друга-письменника, яку знав ще маленькою. Що обіцяє це кохання? Чи зцілить воно розтерзану душу, чи призведе до катастрофи?

 

821.111(73)’06-31=161.2
М67
Мітчелл, М.
Звіяні вітром : роман. Кн. 1 / М. Мітчелл ; пер. з англ. Р. Доценко. – Київ : Дніпро, 1992. – 542 с.
Мітчелл М. Звіяні вітром : роман. Кн. 2 / М. Мітчелл ; пер. з англ. Р. Доценко. – Київ : Дніпро, 1992. – 559 с. 

Один із найзнаменитіших бестселерів американської літератури.

Дія відбувається на Півдні США під час Громадянської війни (1861-1865 рр.) та повоєнної Реконструкції. Роман є енциклопедією життя цілої епохи, що відображує всі грані існування, - суспільство, побут, культуру. Головна героїня роману Скарлет О’Гара - жива людина зі своїми достоїнствами й недоліками. Вона на відміну від багатьох інших завжди знала, чого хоче, й домагалася бажаного, навіть кидаючи виклик суспільній думці. Разом з тим Скарлет – просто жінка, яка хоче, щоб її любили, хоче іноді бути слабою в руках сильного чоловіка.

 

821.111(94)’06-31=161.2

М15

Мак-Каллоу К. Ті, що співають у терні : роман / К. Мак-Каллоу. – Харків : Кн. клуб «Клуб сімейн. Дозвілля», 2017. – 688 с. 

Є легенда про пташку, що співає лише раз у житті, співає милозвучніше за будь-яку істоту на всій землі. Щойно покинувши гніздо, ця пташина шукає тернину і не заспокоїться, аж поки не знайде. А потім, співаючи серед нещадно гострих гілок, врешті-решт наштрикується на найдовшу та найгострішу колючку. Помираючи, вона долає біль і своїм співом перевершує жайворонка та солов’я. Лиш одна бездоганно-прекрасна пісня, ціна якої – життя. Але її заціпеніло слухає увесь світ, а Бог на небесах – усміхається. Бо найкраще досягається ціною великого болю… Принаймні так легенда каже.


821.111-31=161.2

О-76

Остін Д. Гордість та упередження : роман / Д. Остін ; пер. з англ. Г. Лелів. – Київ : Знання, 2018. – 335 с.

«Гордість та упередження» - найвідоміший роман популярної британської письменниці Джейн Остін (1775-1817). Закохані серця часом легко долають соціальні бар’єри, але не завжди можуть обійти стіни власної гордості, звичайних непорозумінь, а інколи й упередженості. 21-літня Джейн Остін змогла так майстерно викласти у романі сподівання й розчарування, турботи й почуття закоханих Елізабет і містера Дарсі, що її книгу і сьогодні із захопленням читають мільйони читачів різних поколінь. Роман вирізняється зворушливою романтичністю, легким гумором, психологічно точно виписаними портретами героїв.

Немає коментарів:

Дописати коментар