пʼятницю, 5 квітня 2024 р.

І знову класика з полиць іде до нас…

Ольга Юліанівна Кобилянська (27 листопада 1863, Гурагумора, Сучавський повіт, Герцогство Буковина, Австро-Угорська імперія – 21 березня, 1942, Чернівці, Губернаторство Буковина, Румунське королівство) –  українська письменниця модерністка, рання буковинська феміністка, близька подруга та соратниця Лесі Українки.

Найвідоміші твори: «Земля», «Царівна», «Людина», «Valse melancolique» («Меланхолійний вальс»), «Природа», «Аристократка»,  «В неділю рано зілля копала»,  «Апостол черні» та ін.

Цікаві факти із життя Ольги Кобилянської

1. Офіційна дата народження Ольги Юліанівни Кобилянської – 27 листопада 1863 року. А насправді це сталося 26-го листопада. За сімейними переказами, Ольга народилася пізно вночі з 26-го на 27 листопада. Їй дали подвійне ім’я – Ольга-Марія.

2. Цікаво, що Ольга Кобилянська підписувалася «Кобиляньска», бо саме таке написання започаткував її батько.

3.У 3–4-му класах Ольга ходила до школи. Набір предметів був дуже схожий до сучасної початкової школи. Навчання відбувалося німецькою мовою, також Ольга вивчала румунську, знала польську й українську. Лише з одного предмету й лише у 3-му класі в неї були проблеми – з арифметикою.

4. Починала писати Ольга Кобилянська німецькою. Перехід на українську мову стався, зокрема, через любов. Вона закохалася в щирого українця Євгена Озаркевича. Кобилянська якось дізналася, що його ідеал – це освічена українка. Отож намагалася відповідати ідеалу свого обранця. Але взаємності у відповідь так і не отримала. Євген вважав її просто товаришкою.

5. Великим коханням Ольги Кобилянської був Осип Маковей. Він настільки припав їй до серця, що саме цьому чоловікові Ольга зробила пропозицію спільно жити. Пропозиція була виваженою, оскільки Ольга Кобилянська була знайома з Маковеєм 6 років. Це був сміливий крок. Втім, вона не отримала тієї відповіді, на яку чекала. Ще довго Ольга Кобилянська шукала в собі причини відмови.

6. Ольга Кобилянська оцінювала себе об’єктивно, іноді комплексувала, іноді – ні. У щоденнику, коли їй було за 20, пише: «Я не гарна, але чоловікам подобатись вмію». В інший час пише й запитує себе, чому вона така нещаслива, і робить висновок, що все тому, що вона негарна.

7. У їжі Ольга Кобилянська була невибагливою. У 27 років вона мала 44,5 кг ваги. Була невисокою на зріст.

8.Ольга Кобилянська брала участь у спіритичних сеансах. Вона в це вірила й казала, що добрим медіумом була її сестра Євгенія. Любила також трактувати сни, вірила в знаки.

9. Ольга Кобилянська любила читати. Вона казала, що у тривале ув’язнення взяла б із собою Євангеліє, Фауста Гете та Тараса Шевченка. Неабияк захоплювалася скандинавською літературою, зокрема творчістю Єнса Петера Якобсена: «…се один з найулюбленіших моїх авторів. Через нього я полюбила усю датську, норвезьку і шведську літературу».

10. Ольга Юліанівна любила товариство. Її зять згадував, що в 30-х роках вона кликала приятельок у кабінет-вітальню, зазвичай щосуботи, і влаштовувала посиденьки за чаєм і тортиком. Обговорювали, як зять іронізує, найважливіше: хто одружився, а хто розлучився, хто й де вінчався, що люблять їхні чоловіки, що у світі робиться.

11. Ольга Кобилянська хотіла мати дітей. У своєму щоденнику вона розмірковує про те, як вийти заміж, мати дітей, віддати себе дитині, виховувати її. Але в житті все склалося інакше: вона не вийшла заміж, а мати дитину поза шлюбом для неї було неприйнятно.

12. Інсульти – це одвічна проблема зі здоровям у Кобилянської. Вона перенесла їх аж три. Перший інсульт трапився в 1903-му році, коли їй не було ще і 40 років. А після третього в березні 1942 року письменниця померла. У кабінеті письменниці є годинник, який тоді ж зупинили о 13.30.



















 

Немає коментарів:

Дописати коментар